PROIECTUL
ARTHOS este un proiect firesc prin care activitatea misionară desfăşurată la Biserica Studenţilor din Campusul Universitar Hasdeu, din Cluj-Napoca, primeşte o nouă dimensiune a exprimării, un nou mijloc de comuniune şi de comunicare. Arthos propune un număr în fiecare lună, dorindu-şi, prin separare de tiparele obişnuite, cuprinderea în cuvinte şi imagini a înţelegerilor fireşti. Echipa redacţională este alcătuită, în general, din simpli mireni, care, sub binecuvântare, lucrează pentru a pune în lumina tiparului cuvinte duhovniceşti tot mai puţin actualizate în discuţiile şi polemicile zilnice. De asemenea, fotografiile, desenele şi picturile originale reprezintă şi ele o cale de a atinge cu valori perene schimbătorul imaginar comun. În fundalul revistei Arthos există o familie mare şi unită de aceleaşi valori duhovniceşti, o familie pentru care Acasă înseamnă Biserica misionară din Hasdeu. Slujbele, rugăciunile, atelierele, catehezele, iar acum şi revista au ca nucleu o bisericuţă de lemn plină de nobleţea culturii tradiţionale româneşti împletită cu Tradiţia Ortodoxă.
DENUMIREA
Arthos este un cuvânt cu implicaţii multiple, ce poate fi citit prin mai multe chei interpretative. ARTOS este pâine dulce a serii, o pâine sfinţită în rugăciunile Litiei, dar şi prescură, trupul Mântuitorului care se frânge pentru urcarea omului către cele sfinte. Vedem în acest punct semantic legătura cu Adevărul, cu Biserica, cu comunitatea creştin-ortodoxă. Raportându-ne la această esenţă, cuvintele pot fi asemănate cu firimiturile din pâinea frântă spre fiinţă, întru fiinţă.
Şi termenul arthos se frânge în alte înţelesuri. ATHOS denumeşte Sfântul Munte, culmi duhovniceşti, îndreptarea ochilor şi a inimii înspre cele nevăzute. ART pune în lumină conexiunea cu arta – ca o transfigurare a artei dinspre cultură înspre credinţă, dinspre joc creativ înspre creaţie. Alte înţelesuri ale proiectului Arthos sunt captate în reprezentarea grafică. Literele R şi O reprezintă neamul românesc. Corabia este Biserica. Litera H semnifică faptul că Domnul Hristos este centru al vieţii noastre. Neamul românesc este în Biserică, acceptând drumul Crucii; ridicându-ne astfel crucea, neamul nostru va ajunge la Domnul Hristos. În plus, literele A, S fac trimitere la Asociaţia Studenţilor, la suflul tineresc care străbate velele corabiei, paginile revistei.
OCROTITORI
Revista Arthos este un tânăr proiect duhovnicesc care are nevoie de mari ocrotitori care să acopere lipsurile noastre. Pe Drumul Crucii e nevoie de rugăciune, iar pentru paginile revistei ridicăm gândurile noastre în primul rând către Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, cel care izvorăşte curaj în inimile noastre. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este apărător şi scut al revistei Arthos, având credinţa că fără acest sfânt nu s-ar fi închegat voinţa comună a celor din redacţie.
Sfântului Dimitrie i se adaugă cei doi sfinţi ocrotitori ai Bisericii Studenţilor din Campusul Universitar Hasdeu: Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan şi Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cărora ne rugăm să îşi revarse ocrotirea şi asupra redacţiei.
Comunitatea din Hasdeu are evlavie mare la Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Efrem cel Nou, „Sfântul Fulger”, cel care este grabnic ajutător al rugăminţilor fierbinţi. Suflul evlaviei şi lucrările minutate ale Sfântului Efrem cel Nou pătrund şi în paginile revistei.
De asemenea, Părintele Arsenie Boca ne este izvor de înţelepciune şi reper duhovnicesc, iar porţi înspre jurnalismul ortodox ne sunt deschise de Părintele Serafim Rose şi Părintele Marcu Manolis.
Ocrotirea Maicii Domnului e cea care le întregeşte pe toate, acoperindu-ne cu multă dragoste, răbdare şi înţelegere.
SITE-UL
Site-ul arthos.ro nu va reda întregul conţinut al numerelor tipărite. În timp, va aduna toate materialele aferente unor categorii anumite ale revistei, precum secţiunile: Editorial, Interviu şi Chipuri de privit. Dosarele tematice vor fi postate în format pdf. De asemenea, într-o oarecare măsură, vor fi postate materiale inedite, netipărite în paginile revistei, regăsite la categoria Articole netipărite. În plus, ne propunem dezvoltarea secţiunii Filme, adăugând materiale audio-video originale, relevante pentru viziunea noastră asupra jurnalismului de factură creştină. Echipa redacţională va încerca editarea unor cărţi; iar dacă aceste proiecte se vor concretiza, site-ul va reda anunţuri cu privire la apariţiile editoriale.
Site-ul este conceput ca un loc de întâlnire cu cititorii şi cu potenţialii colaboratori, fiind o cale de a aduna opinii şi sugestii care să ducă la îmbunătăţirea nivelului editorial. Comentariile vor fi verificate de un moderator.
Acest site va avea şi rolul de promovare a evenimentelor în care echipa redacţională a revistei Arthos se va implica, fiind creată secţiunea Noutăţi şi evenimente.
BINECUVÂNTARE
Arthos este o revistă apărută cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Redăm finalul interviului acordat de ÎPS Părinte Andrei Andreicuţ în numărul 2 al revistei.
Raportându-ne la tinerescul proiect Arthos, căror nevoi duhovniceşti actuale poate să răspundă o astfel de revistă?
Inclusiv denumirea pe care i-aţi dat-o revistei spune mult. Arthosul (artosul) este pâinea pentru Cuminecătură, pâinea, prescura pe care i-o oferim noi lui Dumnezeu. Dar după ce Dumnezeu o preface în trupul Fiului Său, El ne-o oferă nouă. Şi atunci mergem cu gândul la comuniune, la comuniunea euharistică, dar şi la comuniunea în cuget şi simţiri ce o creează o mişcare a tineretului creştin-ortodox. Atunci, această denumire, Arthos, este frumoasă, este binecuvântată. Şi cred că acesta este gândul, ca în jurul revistei să se adune mulţi tineri cuminţi şi să realizeze o comuniune sfântă, curată care să-i potenţeze la tot felul de lucruri bune.
În final, v-am ruga, Înaltpreasfinţite, să adresaţi o binecuvântare celor care se implică în realizarea revistei Arthos.
Le acordăm binecuvântare. La urma urmei, Dumnezeu le dă o binecuvântare deosebită. Orice lucru bun nu rămâne nerăsplătit de Dumnezeu. Astfel, nu vă luptaţi în van, nu pierdeţi timpul alocând ore în şir realizării acestei reviste şi adunând lucruri frumoase; în ce-l priveşte pe cel câştigat, amintim încă o dată cuvântul Sfântului Pavel: mai fericit este cel ce dă decât cel ce primeşte. Dacă o să reuşiţi să le oferiţi lucruri bune altora îi faceţi şi pe ei bucuroşi, dar întâi de toate dumneavoastră sunteţi fericiţi.